Gondolatok, történések, csak úgy, magamnak, és annak, aki véletlenül rám talál az internet rejtett bugyraiban :) Isten irgalmazzon mindannyiunknak.

erikablog

erikablog

Ti rontjátok el - elmélkedés a hálapénzről

2018. október 12. - csakegyErika

bizony. Anyunak fájdalmai voltak, nem annyira fiatal már, és sikerült azonnal időpontot kapnunk egy szakorvoshoz, a kórházi szakrendelőbe. Amíg várakoztunk  a folyosón, hogy fogadjon, gyülekeztek a páciensek. Egyik hölgy megkérdezte, mi mennyi pénzt adunk az orvosnak? Mondtuk, semennyit. Ja, ő is "csak úgy" kérdezi, mert most van itt először. Mi is. Mondtuk, ha kér esetleg x ezer ft-ot, nyilván kifizetjük, de napközben vagyunk, bent a kórház területén, nem hiszem hogy kérne pénzt a vizsgálatért. Persze, hallottunk történeteket, van aki ilyen helyzetben is kér. Mondjuk a magánrendelés az más, ha a saját rendelőjében vagy lakásában rendel, ott nyilván fizetni kell a vizsgálatért. És láss csodát, egy fillért sem kért (azon lepődtem volna meg ha kért volna), kb 1 órát bent voltunk, alapos volt, megbeszélt, gyógyszer listát átnézett, informált, tanácsot adott. Utána szépen elköszöntünk, ő már fordult is a számítógéphez, eszébe sem jutott húzni az időt hogy mi megkérdezhessük,  mennyivel tartozunk. És ez , ez lenne, a normális. Bár mind így viselkedne. Biztos van aki munkaidőben is képes pénzt kérni egy 70 éven felüli mamától, no ez a doki nem olyan. De abban is biztos vagyok, az utánunk következő hölgy szó nélkül odaadja neki a borítékot, és ez nagyon szomorú. Nem kéri, nem várja el, de a kedves beteg mégis fizet. Fizet azért, ami - most még - elvileg ingyenes. A francért  kell megalázkodni, fizetni? Ti rontjátok el, kedves betegek.  

2018.10.12.

A bejegyzés trackback címe:

https://erikablog.blog.hu/api/trackback/id/tr5314298529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blaubner 2018.10.13. 10:16:08

a hálapénz magyarországon kulturális szokás , kb. olyan, mint a borravaló az étteremben vagy a fodrásznál. nyilván a pincér sem fogja elkérni, de örül, ha kap.

a kulturális szokásokat szvsz nem lehet ilyen könnyen megváltoztatni, társadalmi szinten kell kezelni, ezért szerintem nem jó ötlet és nem is célravezető a betegeket hibáztatni érte, mert aki így szocializálódott, annak az fog lelki terhet okozni, ha nem ad.

amíg nincs mögötte társadalmi konszenzus, amelybe beletartozik az egészségügyi dolgozók egyértelmű jelzése, hogy nincs igényük rá, addig csak felesleges stresszeljük a betegeket, ha egyéni szinten próbáljuk meg lebeszélni őket.

MEDVE1978 2018.10.13. 10:42:22

Valószínűleg apám (80) azért van még életben, mert anyám folyamatosan pénzeli az orvosokat. Csak egy példa (kb 10 ilyen történt már): apámnak folyamatos hasmenése volt, több napig. Aztán egy idő után óriási fájdalmak és nem tudott pisilni. Ez normál esetben sürgősségi és 10 óra várakozás. A jól pénzelt kórházi doki 2 órán belül elérte, hogy katéterezzék és székletmintát vegyenek. Kiderült, hogy vastagbélgyulladása van, az nyomja a hólyagot. Kb. egy napja lett volna hátra, ha nem kezelik sos. Még a katéterezésnél mondták, hogy a kezelés azonnali megkezdése igazából a protekció miatt van, egyébként hazaküldték volna, mivel a kórház (télen volt) tele van hajléktalannal és nincs szabad ágy. A családom pár tagja már nem élne, ha nem fizetjük az orvosokat.

Egyallampolgar 2018.10.13. 10:58:30

Pont olyan baromság csak a beteget hibáztatni mint csak az orvost.
A hálapénzt meg kell szüntetni!!
Ehhez értelmes szavazók kellenek akik SorosMigráns hisztin kívül mást is igényelnek a kormánytól. A fenntartható közegészségügyi és egy opcionális fizetős betegellátás kellene. Öntudatos polgárokkal és tisztességes orvosokkal. A rendszer a beteg és az orvos hármasa össze van kötve. Ha az egyik kicsit kileng a másik kettő vissza tudja hozni. Most mind a három lent van.

Haloperidol 2018.10.13. 11:17:43

Kicsit idealisztikus elképzelésed van a magyar eü működéséről kedves blogger, azonkívül kifogtál egy rendes orvost.

tamask 2018.10.13. 11:21:17

A valóság ezzel szemben az, hogy mondjuk egy onkológiai sebész előadja a betegnek vagy a beteg jelenlétében az ápolónak, miheztartás végett, hogy nagyon leterhelt, küzdeni kell az ágyakért, de ő a betegekért él, de hát az összes volt évfolyamtársa már Angliában dolgozik, ahol megbecsülik őket és ő is mehetne, de még kitart...
Erre a beteg kifizeti a tarifát (mert közszájon forog a kapzsibb orvosok árfolyama), van, hogy az asszisztens van megbízva azzal, hogy kioktassa a betegeket arra, hogy mennyi az annyi és mennyi számít már sértésnek. Mert egy műtétért pár tízezer már sértés.
Így lesz azonnal ágy a sebészeti osztályon és 3 hónap helyett két hét múlva műtik a lz áttétes rákos beteget, cserébe százezrek vándorolnak magánzsebekbe. Ja, minden az állami kórház, klinika eszközeivel történik.

A másik variáció, hogy a tehest árirányítja a szülész-nőgyógyász a magánrendelésére, mert ugye az állami rendelésen semmire nincs idő. Direkt úgy rendezik az orvosok, hogy semmire ne legyen idő állami praxisban. Így virágzik a magánrendelésük, ahol vastagon fog a ceruza. Ha az asszisztens vagy védő szólni mer a tehesnek, hogy ezt állami rendelésen is kötelesek megcsinálni, akkor az orvosbáró ordít, lekurvázza, kizavarja az asszisztenciát. Kamarai etikai bizottság meg a kezeit mossa.

tamask 2018.10.13. 11:22:37

@tamask: tehes=terhes természetesen

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.10.13. 11:31:54

@Haloperidol: Na ott a pont de nagyon.

Van mikor az orvos kijelenti,hogy nála mennyi egy szülés!

szepipiktor 2018.10.13. 11:33:11

Megdöbbentő amikor valaki "történelmi" ismeretek hiányában kinyilatkoztat valamit.
A hálapénzt nem a betegek találták ki, nem ők rontják el a dolgokat - ez csak ócska és aljas áldozathibáztatás és a kollektív bűnösség hirdetése...
A hálapénz történelmi dolog, a szocialista világ alapja, amikor a tervgazdaság, a központi irányítás miatt szabályozott bér volt és azzal a hazugsággal operáltak, hogy nem kell több, a szocialista állam majd úgy is ad ingyen mindet, ami kell!
Ezért adtunk az autószerelőnek, a bolti eladónak (a hiánycikkek pultalatti árúiért), a vízszerelőnek, a házmesternek és az orvosnak, ápolónőnek is.
Sokan elfelejtik, hogy sok kisnyugdíjas azért vegetál, mert még abban az időkben mentek nyugdíjban, amikor jóval alacsonyabb volt a számítási összegük, még szocialista nyugdíjat kaptak és nem piacik. És ők a pár tízezres nyugdíjaikkal élnek még.
Az orvos sem volt piaci fizetéssel ellátva, sokszor egy buszsofőr is többet keresett a túlóráival. A hálapénz a sszocializmusban a többet, a jobbat jelentette! Egy körjáték volt.
Most, ezt kihagyni és a mai korban a mai embereket tartani felelősnek?????
Igen, ma az orvos többet keres - ahogy mindenki -, mint a szocializmusban, de ma is lényegesen kevesebbet, mint a világon mindenhol (a normális világra gondolok).
Ahogy a beteg sem keres annyit, mint külföldön.
Tehát mi a megholdás? Hát nem a szocializmust sírja vissza a posztoló??? Hogy tilos a zebpénz, az orvos ne menjen el és maximálják a pénzét, hiszen a mocskos többet keres mint "én"!
Az meg, hogy ingyenes, már csak hab a tortán!
Ugyanis a világon minden ami ingyenes, az középszerű vagy szar!
(ahogy az ostoba halmaz a fapadosoknál is elvárnák a firtsclass szintet bkv vonaljegyért...)
De akkor tessék már elfogadni, hogy a imádott gyermekünk, szülőnk sorsáért sem a legjobbat teszik, csak a középszert!
A hálapénzt érdekes modón megoldható: tessék bevezetni a vegyes modellt! A téb-ért alapellátás, minden másért biztosítás! Az is kategóriákkal. Így amiért fizetsz, azért nem kell fizetned sem zsebbe.
Nemrég a fiamnak problémái voltak, a közellátás hónapos határidőket adott a vizsgálatokta. Ezért elmentünk a magánellátáshoz. EGY NAP ALATT!!! mind a vizsgálatok, mind a beavatkozás lefutott, nem volt hálapénz, időpont volt, seggkinyalás, az eredmények digitalizálva jutottak a másik intézetbe és délután már készen is voltunk. Sok hét, hónap helyett.
És amit a kasszánál fizettünk, az jóval alacsonyabb összeg volt, mint amit kifizetünk a tébének...

Alick 2018.10.13. 11:41:44

@Egyallampolgar: Jól működő fizetős egészségügy már van, a TB alapú "szegénykórházasdit" pedig senki nem vállalja fel "normálisra" alakítani, mert nincs jó megoldás.
Ha önrészessé válik, akkor a szegínyemberek fognak tömegesen tiltakozni, ha megritkítják az ellátást, akkor az a baj, ha pedig erős adóemelésből szeretnék megoldani, az is egy ok az azonnali népszerűségvesztésre.

rnz 2018.10.13. 11:45:05

Konkrét összeget mondott az orvos, hogy az altatóorvosnak mennyi a minimálár.

árnyékgyuri 2018.10.13. 11:46:59

Szerintem a hálapénz jó dolog. 100%-ban arra megy amire szánom. Ha több biztosítós félmaszek rendszer lenne, akkor elköltenék a biztosítós menedzserek, autóra, székházra stb. Így adok évi néhány tíz vagy százezer forintot, (Nem minden évben van nagyműtét.) és pontosan azt kapom, amit kértem. Szerintem inkább becsatornázni kéne valahogy. Pl. 100.000-ért hamarabb műtenek és kész. Ebből 80 a dokié 20 meg mindenféle adó, tb, stb. NEM 50%!!! hanem 20, hogy bevallják. Persze nyilván ki kellene rendesen dolgozni, de ez jobb lenne mint tiltogatni, meg szemforgatn.

kvadrillio 2018.10.13. 11:50:52

namostmennnyabüdöspicsábatehüjjepicsa %!!!!!!!

BRF915 (törölt) 2018.10.13. 12:04:45

Én kórházi dolgozó voltam (gazdasági területen - IT) amikor operálták a kezem. Semmilyen extra protekciót nem vettem igénybe, csak azt amit felajánlottak azok akiket jobban ismertem. De magamtól nem csörtettem be sehová, kivártam a sorom.

Az operáló orvos a műtét után amikor engedett haza, ott somfordált a kórterem ajtajában. Láttam rajta, akarna valamit. Téblábolt, bár igazából megbeszéltünk mindent.

Akkor ott csak furcsának találtam, otthon gondolkodtam el rajta, mit akarhatott. Leesett a tantusz. Egy kis készpénzt.

Saját kollégájától!

2018.10.13. 12:08:32

Én konkrétan ott vagyok a rendszerben, azért:

Ad egy: Orvosa válogatja. Olyan orvost is ismerek, aki a kórházi munkaidejében, az állami/kórházi tulajdonú eszközöket felhasználva, magánbeteget fogad.

Ad kettő: Esetemben például - ekkor még nem dolgoztam az egészségügyben -, amikor a műtétet elvállaló professzor úrral beszéltem, az volt a kérésem, hogy ne legyen sztoma, illetve álljon a cerka.
Az elsőre kötelezettséget vállalt, a második már necces volt, mert akkor még nem tudta, hogy a dagi benőtte-e az ideget vagy nem. Utóbbi esetben örökös fél hat. (Szerencsére nem nőtte be.)
Szóval természetesnek tartottam, hogy - mivel olyan műtéti eljárást alkalmazott, ami nem szokványos, és államilag nem finanszírozott -, így fizettem neki.

Ad három: Hogy ki ad paraszolvenciát, és ki nem, ez függ a problémától, az orvostól és a betegtől is.

Ennyi.

lpt1 2018.10.13. 13:03:18

@MEDVE1978: Nyilván építette bennetek a tudatot, hogy érdemes tovább fizetni. Biztosan halálos betegen hazaküldték volna, ők is szerették volna az ingyenreklámot a TV-ben, újságokban másnap.

bElannaTorres 2018.10.13. 13:52:11

Sokan azért félnek a kiegészítő biztosítástól ,ami ugye adja magát, hiszen többet költünk zsebbe, mert attól félnek és jogosan, hogy fizetik a plusz biztosítást és még amellett is ugyanúgy kell fizetni. @Alick:

Jól működő fizetős egészségügy nem tudom, hogy mennyire van, amíg csak vizsgálat kell, ultrahang, vérvétel oké, de mikor már komolyabb a dolog hová mész? azok már többszázezres milliós tételek és azt sem tudom, hogy van -e lehetőség? Nem mintha sokan rászánnának annyit. Például térd gondod van elmész magándokihoz, aki megműt egynaposon, de ha komolyabb a gond mehetsz a mocskos kórházba. Ha hirtelen történik valami akkor is oda visznek ahová tartozol. Szóval nincs igazán olyan magánkórház amit átlagos vagy attól valamivel jobb fizetésből meg lehet fizetni minden esetben.

Bambano 2018.10.13. 14:07:56

@blaubner: "amíg nincs mögötte társadalmi konszenzus, amelybe beletartozik az egészségügyi dolgozók egyértelmű jelzése, hogy nincs igényük rá": tévedés, nincs olyan helyzet, amikor egy törvénytelen adócsaló dolog kihagyásához "egyértelmű jelzés" kell, meg "nincs igényük rá".

ez az egész hálapénz egy mocsok finanszírozási szemétség a kormánytól. a kormány azt csinálja, hogy nem fizet rendes bért, ráhagyja a betegre, és mivel ő a fő bűnös a hálapénz területén, ezért szemet huny fölötte. ezért "jók" a költségvetés számai, mert nem fizetik ki azokat a pénzeket, amikre szükség lenne.

poszthoz: az is tévedés, hogy a beteg rontja el. egy csomó beteg azért ad, mert élni szeretne. például apám már nem élne, ha nem adott volna.

Bambano 2018.10.13. 14:12:23

@árnyékgyuri: "Szerintem a hálapénz jó dolog": és akkor az oep befizetésed mire megy? ilyet, hogy a hálapénz jó dolog csak az mondhat, aki kitrükközte, hogy nem fizet adót meg járulékokat.

Stenonis 2018.10.13. 14:27:37

A probléma viszonylag egyszerűen megoldható.

1. A BTK-t módosítani kell, hogy aki hálapénzt fogad el, minimum 1 év letöltendőre kell ítélni és eltiltani a foglalkozás gyakorlástól. Aki hálapénzt ad, ugyanígy letöltendővel büntetni.
2. Az egészségügyben dolgozók fizetését duplájára emelni. De az orvosoknak dönteni kell, hogy az állami vagy a magán praxisban dolgoznak tovább. Átfedés a kettő között nem lehet.
3. Titkosszolgálati módszerekkel ellenőrizni a törvény betartatását.

Miután pár orvosbárót és beteget leültetnek pár évre, nagyon gyorsan meg fog szűnni a hálapénz.

Bambano 2018.10.13. 14:57:49

@Stenonis: gondolkodjunk, mielőtt hozzászólunk.
1. ha a hálapénz elfogadása bűncselekmény lenne, amire félig-meddig a kormány kényszeríti az orvosokat, akkor másnap az orvosok bérelnének pár charter gépet, és egy emberként 20 perc alatt elhagynák az országot. az összes. következő napra minden beteg ellátás nélkül maradna, mert a minisztériumból elbocsátott tintafosóból átképzett orvos beállítását nem nevezném ellátásnak.

2. a duplájára emelés ötleted azt sugallja, hogy fogalmad sincs a nagyságrendekről. egy orvos nagyságrendileg keres 300 nettót átlagosan. most ezt duplázod, akkor lesz 600 nettó. ehhez képest egy orvosbáró egy komolyabb műtétért 250-et kap a zsebébe. ami már nettó, mert nem fizet utána semmit. ilyen műtétből, ha elszemtelenedik, havi szinten 40-50 darabot meg tud csinálni (napi kettő 21 munkanappal számolva az 42). ami 10 misi zsebbe. tehát ha hirtelen megszűnne a hálapénz és dupla fizetést kapna, akkor a zsebének az egyenlege havi mínusz KILENC EGÉSZ HÉTTIZED MILLIÓ forint lenne.

na ezért nincs leküzdve a hálapénz.

3. nem kell titkosszolgálati módszer, venni kell egy közepesen ócska androidos telefont (@50 eFt), és este kimenni, lefotózni a lakhelyét. hiszek benne, hogy olyan lakóhelyet meg parkoló autókat látnál, amiről azonnal látszik, hogy nem közalkalmazotti bérből van.

BiG74 Bodri 2018.10.13. 15:38:12

@Bambano:
A 3. ponthoz: Ez nem a NAV dolga?

PiBá 2018.10.13. 15:39:05

Ez ennél bonyolultabb.
Egykor a dokik jól kerestek és az adott szintjén jól működött az egészségügy. Aztán a fizetések nem emelkedtek, az egészségügy elindult lefelé.
A beteg fizetett, hogy hamarabb/jobb eláátást kapjon. A doki elfogadta, hiszen fizetés emelés egy ideje nem volt.
Itt kellett volna közbelépni. Helyette cinikusan "belekalkulálták" a dokik fizetésébe a "hálapénzt".
A módszer elterjedt, miközben a dokik fizetése átment mélyrepülésbe, az egészségügy meg megy a lejtő alja felé ...
Kivétel minden irányban van. Van aki elfogadja, van aki előre kiköti, van aki nem fogadja el, de a rendszer kialakult.

BiG74 Bodri 2018.10.13. 15:50:13

Nem baj! A fityisz majd megmenti az egészségügyet is!

VogelZsigmond 2018.10.13. 16:01:56

Ekkora agyament hulyeseget leirni. Elkepeszto...

Inkabb azt a sztorit osztanam meg veletek amit a youtubon egy kommentben olvastam. Az viccesebb es arra is ravilagit, hogy a dokik miert varjak el, hogy milliokat keressenek ellentetben mas "munkat" vegzo emberrel.
Egyszeruen azert mert fogalmuk sincs a normal eletrol. Nem a foldon jarnak. En a UK-ban elek, es ugyan ilyen fos az egeszeegugy. Csak itt azert mert a junior doki (meg doktor is) fel van haborodva azon, hogy O csak evi 35.000 fontot keres (12.250.000 HUF). Es ezt le is irja egy youtubos kommentben. Es kifejti a velemenyet, ami a kovetkezo.
"Ha szamitasba vesszuk azt, hogy egy salatamoso a Mekiben evi 25.00 fontot (8.750.000 HUF-ot) keres, akkor konnyen belathatja mindenki, hogy O csak egy kicsivel keres tobbet mint egy salatamoso, pedig O mennyit tanult erte. Igen! Eskuszom ezt monta. 9.000.000 forintot keres egy Mekis alkalmazott.

Mindegyik minimalbert keres ami kb 15.000 font eves szinten. Ennyire nincsenek tisztaban a valo vilaggal. Szoval az a kurva sok penz megilleti oket, mert fasza gyerekek, es egyebkent is mindenki mas milliomos a vilagban, akkor nekik minimum multimilliomosnak kell lenniuk...
A 90%-uk szar alak... Tisztelet a kivetelnek !!!

Zsuzsi25 2018.10.13. 16:26:07

Anyád picsája! Majd ha édesanyád korhazban fekszik, felholtan, akkor se adj penzt az apolonak/orvosnak, hogy foglalkozzanak vele, figyeljenek ra. Aztan meglatjuk. Blogot akkor is irj...majd megirom kommentben ala h oszinte reszvetem.

lüke 2018.10.13. 17:37:08

a medicina team munka s multidiszciplináris
- itt MO- n nehezen apercipiálják ezt-
( belgyógyasz, aneszteziólógus , sebész, radiológus, patológus együttműködése egy komolyabb esetben, kié a paraszolvencia?)
minden orvosi beavatkozásnal az ember nem gondolkozik hülyeségeken, hanem legjobb tudása szerint próbálja megoldani a komplikáltabb feladatot is
függetlenül attól ,hogy kapott, kap vagy fog kapni paraszolvenciát,
hiába rugóznak rajta az értelmetlenek s az értetlenek.....
a segítséget hozni se szégyen,sőt! mindig a nagyobb baj a belátás hiánya,mikor az orvos túlbecsüli magát....

lüke 2018.10.13. 17:41:42

@VogelZsigmond:
kikérem magamnak. a kollégák nevében ezt a hadovát
..Svájcban 300000- 1 M SFR a fizetés ,de egy jó építész is megkapja
Amerikában USA 250 000$ a gazdaságban is simán elérhető

2018.10.13. 17:51:41

Tökéletesen egyetértek. En kétszer adtam életemben, a szüléskor (20 éve), tipikusan az az eset volt, hogy mindenki mondta, hogy "illik", ezért egy jelképes összeget adtam, amikor hazamentünk. Ha nem adok, akkor sem történt volna semmi, mivel nem kérte és végig rendes volt.
A másik eset, amikor anyósom rákos volt, ott az onkológusnak adtunk, szintén azért, mert mindenki azt mondta, hogy nekik aztán tényleg kell adni. Az az orvos ennek ellenére szenvtelen volt és teljesen feleslegesnek éreztük.
Én akkor fogadtam meg, hogy soha többet senkinek nem adok az állami rendszerben. Azóta soha senki nem éreztette, nemhogy kérte a pénzt. De azt hiszem, ha velem ilyen megtörténne, az azóta igencsak kinyílt kicsi szám nagyon hangosan kikérné magának és azonnal mennék a betegjogi képviselőhöz és feljelentést tennék. Semmiféle jogsértést nem hagyok szó nélkül.
Az emberek nagy része hülye, gyáva és megalkuvó, ezen kívül korrupt. Ez egy elmebeteg ország.

2018.10.13. 18:00:12

@Látens Inszinuáció: A korrupt rohadó rendszer többek között miattad áll még a lábán, akik szó nélkül szolgáljátok ki az orvosbárókat. Még kezet is csókoltok nekik. Ahogy főorvos urazzátok, meg adjunktus asszonyozzátok a bűnözőket egyenesen vérlázító.
Én hangosan mindenki előtt csináltam cirkuszt egy magánrendelésen egy ilyen féreg miatt (akinek egyébként az asszisztense derékból meghajolva hajbókolt), mert nem végezte el azt a vizsgálatot, amiért fizettem, hanem le akart rázni.
Ideje lene, ha mindenki a sarkára állna végre.

Viszlát és kösz a halakat 2018.10.13. 18:01:58

@szepipiktor: "Ezért adtunk az autószerelőnek, a bolti eladónak (a hiánycikkek pultalatti árúiért), a vízszerelőnek, a házmesternek és az orvosnak, ápolónőnek is."

Már aki. Én 30 éve se adtam, ma se adok.

Viszlát és kösz a halakat 2018.10.13. 18:06:01

@VogelZsigmond: "Inkabb azt a sztorit osztanam meg veletek amit a youtubon egy kommentben olvastam."

Akkor az biztos igaz is ugy ahogy irva @PiBá: van.

"Az interneten kizárólag a valóságot olvashatjuk"

- Petőfi Sándor - A doki elfogadta, hiszen fizetés emelés egy ideje nem volt.

Viszlát és kösz a halakat 2018.10.13. 18:07:58

@PiBá: "A doki elfogadta, hiszen fizetés emelés egy ideje nem volt.
Itt kellett volna közbelépni."

Mikor is volt ez az akkor? Az 50es évek Ludas Matyijaiban is ott volt már a hálapénz mint visszatérő poén.

Im just here for the comments 2018.10.13. 19:06:04

Már ott probléma van, ha valaki azt írja, hogy "ingyenes". Az orvosi ellátás nem ingyenes! Az orvos is pénzt kap érte, te is fizetsz érte, és amíg dolgozott, a mama is fizetett.

Az már más kérdés, hogy a befizetések messze nem fedezik a kiadásokat.

xl 2018.10.13. 19:15:47

@VogelZsigmond: 35000 font / év szerintem nem egy durva fizetés ott(és ez még gondolom bruttó), egy nagyobb angol városban mennyiért bérelsz egy kis lakást havonta? 1500 fontért mondjuk minimum.

várom a levelet 2018.10.13. 19:21:27

@Hortenz: rökéletesen igazad van.ln a szüléskor sem adtam,mikor az orvos sérvvel műtött,a magánrendelésére mentem,az került ötezer forintba,számlát adott.igaz a műtétet a kórházban végezte,de utána egy fillért nem fogadott el.viszont a szegény nyugdíjas a főorvosnak adott ,ő szó nélkül eltette.engem is ő műtött a térdemmel,de nem adtam pénzt.megmondtam,ha kórházba kerülnék,egy fillért se adjanak.én a kevés nyugdíjamból a főorvosnak?kész röhej.

R2D2 & C3PO 2018.10.13. 19:26:59

@Egyallampolgar: Egyetértek, majdnem. Mert nem opcionális fizetős kellene, hanem rendbe kellene tenni a finanszírozási rendszert. Mi alapellátás, mi nem az. Kettő: ami nem az, arra lehessen kiegészítő biztosítást kötni.
ÉS EZT maga a Fidesz torpedózta meg a 300 Ft-os népszavazáskor...

Megjegyzés: az alapellátásban is meg kell gyógyítani mindenkit, aki hagyja! Mert per pillanat ez esetleges.

VogelZsigmond 2018.10.13. 19:45:57

@xl: Nem sok, igaz. Kerdes, hogy kinek. A minimal ber az kb 16.000 font. Ennyit keres az atlag brit. A McDonald-os alakalmazott is. En most 640£ot fizetek egy 2 szobas lakasert. Viz, gaz, futes benne van az arban. Nyilvan jobb lenne 25.000 evente, de nincs. Es akkor jon a youtubon egy Junior doki aki megmagyarazza a frankot, hogy O azert tuntet, meg azert nem mutik most meg a vesekoves beteget aki mar 6 honapja var beavatkozasra, mert neki a 35.000 evesen nem eleg. Es azert nem eleg mert meg a Mekis alkalmazott is legelebb 25,000 fontot keres. Akkor 35.000 az hol tisztesseges egy medikanak?
A 16.000 font az kb £8 font orankent, a 35.000 meg olyan £20. Azeert kurva nagy kulonbseg.
Hat nem tudom... Eloszor le kellene szallni a foldre a magas lorol...

kispotzak 2018.10.13. 19:55:39

Ez nem "elmélkedés", hanem kinyilatkoztatás.

Én keményen hálapénz ellenes vagyok, de ennyire szuklatokoru, buta szöveggel nem lehet egyetérteni. Van sok orvos, aki nem kér, nem vár el pénzt, sot, ha adni próbál vki, nem fogadja el, mégis elkötelezetten és jól dolgozik - személyes tapasztalat. Ez (lenne) a normális.

Van, aki elvárja, sőt megmondja mennyit kér. Ez gáz, főleg, ha a beteg ill az aggódó hozzátartozó (szülő, gyerek!) tudja h kényszerhelyzetben van, jó lenne minél hamarabb az eredmény, a vizsgálat, a műtét stb.

Mindezt leszűkíteni arra, h "ne adj, ugyse kér, te rontod el", abszurd, abból a feltetelezesbol indul ki, h magától egy orvos se várja el, de mindegyik elfogadja, ha adják. Ez hülyeség.

Gábor Szögyéni 2018.10.13. 20:12:47

Egy sztori: családtagtól a fiatal doktornő nem fogadott el hálapénzt, azt mondta, ő aláírta ezt az 1001 orvos a hálapénz ellen dolgot. Azt az összeget, amit neki szántunk, befizettük egy kórházas alapítványnak. Szerintem ez egy win-win szituáció lett.

Egyallampolgar 2018.10.13. 20:13:03

@Alick:
Szia!
Nem értek egyet veled.
@Egyallampolgar: "Jól működő fizetős egészségügy már van"
aha...hol? Itthon gondolom nem az. Hol kezdjük? Várólisták, hálapénz?

" a TB alapú "szegénykórházasdit" pedig senki nem vállalja fel"
Én nem erről beszéltem. Az hogy a TB egy alapellátást finanszíroz a többi feláras ez normális! Kicsit most is ez van. Pl a plasztikai műtétre sok esetben nincs állami pénz és ez nem is baj. Nyilvánvalóan (sajnos) nem lehet minden embernek minden csúcstechnológiai egészségügyi ellátást megadni alanyi jogon. Tehát szelektálni kell. (Hülye példa bocs:) Ha mondjuk a műanyag rögzítő drága akkor az nem jár csak extráért, de a gipsz azért járjon hálapénz nélkül.
Jelenleg az van, hogy a kórházaknak nem fizetnek annyit mint amennyit elköltenek ezért a csőd szélén táncolnak. Lehet, hogy pazarlás is van. De hogy nincs tiszta lepedő, szar a kaja, és nincs cérna a műtőben az durva...

árnyékgyuri 2018.10.13. 20:14:13

@gumicukor1: Én viszont nem vagyok a több biztosítós modell híve, mert akkor az a 100 ezer forint, amit kézbe adsz, kb. 5 kézen megy keresztül és 5-20% lesz az egészségügyé. Lásd: tb, adó egyebek. Szóval, valahogy inkább legalizálni kéne a közvetlen pézadást, meg lehetővé tenni, hogy a kórházi infrastruktúrán maszekolhassanak. A nagy béremelés is jó lenne, de szerintem arra semmiféle fedezet nincs. Nem vagyok biztos benne, hogy a magyar egészségügy ár-érték arányban olyan rossz lenne.

xl 2018.10.13. 20:25:01

@VogelZsigmond: értem, de egy orvos azért jópár évet tanult, mielőtt elkezdhette a szakmáját, ott gondolom egy csomót fizetett is az egyetemre, szóval én valahogy úgy érzem többet is illene keresnie, mint a mekis alkalmazottnak.

BiG74 Bodri 2018.10.13. 20:37:22

@xl:
A fenét! Láttad már milyen nyomás van egy mekis dolgozón? A doktorka, vagy doktorina csak flangál fehér köpenyben, sztetoszkóp izével a nyakában, oszt annyi! De láttad milyen durva a meki csúcsidőben?

xl 2018.10.13. 20:46:24

@BiG74 Bodri: nem erről írtam... de azért megkérdőjelezni, hogy egy orvosnak többet kéne keresnie, mint egy mekis alkalmazottnak, az elég érdekes :) na de mindenkinek lehet véleménye nyilván.

BiG74 Bodri 2018.10.13. 21:16:49

@xl:
De én erről írtam.
Irónia nélkül, a doki lehúz 5+x évet, mire gyakorlatilag orvos lesz.Aztán emberek egészségével és életével foglalkozik, sok esetben borjú intelligenciájú, rosszindulatú, önpusztító seggekkel, természetesen az mellett, hogy elvárják haladjon a korral, ugye. Mert hát minden pöcs juzer képes ráguglizni, hogy neki felső léguti részleges szívleállása van, akkor miért nem arra kezeli a hülye doki? Neki nincs internete?

Nem is értem, mi a faszomat képzel egy mekis, hogy pampog, mert egy orvos azt meri mondani, sokkal többet akar keresni nála? Az orvos, mint szakma, érték. Óriási érték. A mekis meg basszameg, egy szimpla megélhetési meló, akár 10-es iq -tól. A kettőt nem is lehet egymás mellé tenni.
Az orvos igenis keressen kurva jól, hogy csak a szakmájával foglalkozzon, pihenten dolgozzon, és legyen ideje fejlődni, kutatni. A pénzt ne a páciensek zsebéből szedje össze közvetlenül, megalázó módon. Nem csomagszállító, vagy pizzafutár.
Hogy mi a kurva jó fizetés? Amivel a dokik többsége elégedett. De ne hasonlítgassuk már a mekist, meg az eladót az orvosokkal. Amúgy pedig, pont az orvosi szakma volt az, amelynél, ha doki átmegy magánba, mindig is az ország legjobban fizetettjei között lesz.

RedRum 2018.10.13. 22:00:30

@VogelZsigmond: Legalább egy közelítőleg valósághű adatközlés sokat dobott volna. Az UK átlagbér :
www.monster.co.uk/career-advice/article/uk-average-salary-graphs

Az átlagbér 29-30e gbp.
Az hogy ön ennél kevesebbet keres, az magyarázza, hogy ennyire értékelik, ennyiért adható el/helyettesíthető. Ezek szerint könnyen. Egy orvost, akár milyen junior is SOKKAL nehezebben. Ezért tudják megtenni, hogy béralkut kényszerítenek ki. Ha pedig utána néz, hogy a nem "junior" mennyiért dolgozik, egészen el fog keseredni (ez egyébként teljesen nyilvános, ellentétben kishazánkkal pl)

Ha megnézi az ember, hogy miként aránylanak egymáshoz és az átlagfizetéshez az egyes szakmákban/munkahelyeken elérhető jövedelmek európaszerte, nagyjából ugyanúgy. Ez alól kivétel, hogy az egészségügy kishazánkban messze a lista végén kullog, míg civilizált országokban az elején. Ezt sajnos ha nehezen emészti, nyugodtan hazafáradhat, tisztességes szakember jelenleg bőven jobban kereshet, mint egy 50-60 éves főorvos (persze parasolvencia nélkül, mivel olyan ugye az UK-ban sincs). Ha ehhez nem fűlik a foga, barátkozzon meg a gondolattal, hogy az itthonitól eltérő az egészségügy, (még a tory tolvajok által kiárusított is) egy magas presztízsű, minimum kp magas fizetésű ágazat, amelyben a hosszú idő alatt kiképzett munkaerő ért ahhoz, amit csinál.

Hórukk 2018.10.13. 23:12:54

@árnyékgyuri: A több biztosítós modellben a biztosítók versenyeznek a betegekért és a jó orvosokért is, tehát jó szolgáltatást kell nyújtaniuk jó áron, különben lemaradnak. A verseny a hatékonyságot szolgálja, bár ezt sokan nem értik meg.

Hórukk 2018.10.13. 23:30:23

@tamask: A szülész a terhest azért irányítja a magánrendelésére, mert a kismama miután kinyilvánította hogy X doktornál szeretne majd szülni, szeretné, hogy a terhesgondozást is X doktor végezze, lehetőleg gyors, rugalmas és mosolygós ellátást nyújtva, függetlenül attól, hogy X doktor az osztályon éppen milyen más feladatra van beosztva és hány másik beteg vár rá. (Ha pedig az osztályon fogadja soron kívül a várandóst és külön terhesgondzást tart neki, akkor mindenki azon pampog - jogosan - hogy munkaidejében "maszekol") A kismamának baromira nincs kedve az SZTK-ban mindenhol külön sorba állni, mindig más doktorral találkozni. De mindenkinek jogában áll ez utóbbi opciót választani, sőt, a szülés is ingyenes a mindenkori ügyeletes orvosnál - ez közismert.

tamask 2018.10.14. 05:29:58

@Hórukk: a magyar szülészek a terhest egy darab szarként kezelik, ha nem hajlandó megvesztegetni őket.
Erre van ráállva a szülészorvosi szakma, hogy megsápolják a terheseket, aki nem fizet, az meg egy horror szüléssztorit meg esetleg egy nyomorék gyereket.
Külföldön élek, itt ez nincs. Állami kórházban sincs kutyába nézés.

Viszlát és kösz a halakat 2018.10.14. 10:47:16

@R2D2 & C3PO: "ÉS EZT maga a Fidesz torpedózta meg a 300 Ft-os népszavazáskor... "

meg a lófaszt

Viszlát és kösz a halakat 2018.10.14. 10:50:04

@tamask: nem fizettünk senkinek a szüéskor, nem volt választott orvos, mégse egy darab szarnak kezelték az asszonyt. Naccsaládos csürhe meg ott ordibált a szülészeten, hogy "százezeret fizettek a főorvosurnak oszt mégse volt ott a szülésnél".

Viszlát és kösz a halakat 2018.10.14. 10:54:38

@Hórukk: "A több biztosítós modellben a biztosítók versenyeznek a betegekért és a jó orvosokért is, tehát jó szolgáltatást kell nyújtaniuk jó áron, különben lemaradnak"

Ezért van az, hogy a bezzegusaban a sok biztosítoval olyan olcsón lehet kiemelkedő orvosi ellátáshoz jutni, hogy mindenki aranybudis kórházakba jár az aranyerét kezeltetni.

Oh wait...

VogelZsigmond 2018.10.14. 12:38:02

@RedRum: "Legalább egy közelítőleg valósághű adatközlés sokat dobott volna. Az UK átlagbér 29-30 GBP"
Igen, a statisztikai hivatal adatai alapjan. Pont ugy mint otthon az atlagber 316 268 forint. Talan errol az orszag masik felet kellene megkerdezni akiket Borsodban, Szabolcsban, meg meg masik kb 5-6 megyeben 120.000 bruttoert (tulorapotlekkal) foglalkoztatnak. Es nincs mas. Ez van, vagy elkoltozol mashova.
A legszornyubb az on kommentjeben, hogy pont az ilyen emberekrol beszeltem mint maga. Nem a foldon el. Fogalma sincs arrol, hogy mi a valosag. Es ha van barmilyen komolyabb szakma a kezeben akkor ugy gondolja, hogy legalabb 1 millio forint alapban megilleti ont a munkaert amit vegez, mert egy senkihazi keres 316 268 forintot otthon...
Pont ez van a UK-ban is. Attol, hogy On talalt egy statisztikat arrol, hogy a "hivatalos" atlagber az 30.000 GBP meg az emberek fele nem fog tobbet keresni evi 16-17.000 GBP-nel. Koszonheto ez a kelet-europai bevandorloknak akik mindent (MINDENT) bevallalnak, bevallaltak minimal berert es klasszisokkal jobb munkat vegeznek, mint barmelyik "aboriginal" :)
Errol a szemelyeskedesrol meg mar nem is beszelv.
"Az hogy ön ennél kevesebbet keres, az magyarázza, hogy ennyire értékelik, ennyiért adható el/helyettesíthető."

Megkoszonnem ha bevagna az idezetet tolem ahol megemlitettem, hogy mennyit keresek. Ketlem, hogy lett volna barmi ilyenrol szo. En csak azt mondtam, hogy a britek nagy tobbsege 16.000 GBP-t keres egy evben. Erre egy orvostanonc azt allitja, hogy ez konnyeden 35.000 GBP. Gondolm azert mert O is pont ugy tajekozodik a "valosagrol" ahogy On. Az internetrol, meg a statisztikakbol...

VogelZsigmond 2018.10.14. 12:46:42

@xl: Nincs azzal semmi baj, hogy tobbet akar keresni attol aki egy pult mogott allva egy szalagrol szedi le az arut. A baj azzal van (elmagyarazom megint), amikor azt hiszi, hogy neki joga van meg tobb penzert tuntetni mint a minimalber haromoszorsa, csakazert mert egy Mekis burgersuto is vagyonokat keres. Szerinte. Mert fingja nincs a valosagrol es felmegy a vilaghalora es ott latja, hogy az atlagber (a statisztikak alapjan) ketszerese a minimalbernek. Persze a valosagban az allampolgarok tobbsege orul ha a minimalbert megkapja.
Es a legszebb az egeszben az, hogy ez meg csak egy medika akinek egy ev tapasztalata sincs, de mar hoborog.
Arrol nem is beszelve, hogy az orvosok is ugyan ilyen nagykepuek. Azok is tuntetnek, meg nem mutenek mert nem eleg a penz, pedig azok ket vagy ket es felszer annyit megkeresnek mint egy medika...
Hagyjuk is, mert ertelme nincs az idonket ezen elvesztegeni... :(

Hórukk 2018.10.14. 21:39:16

@Viszlát és kösz a halakat: A zusában van verseny, a szolgáltatás színvonala magas és az eredményeik is kitűnőek, igaz, nem a legjobbak. Az árak magasak, mert alacsonyak az adók és abból nem megy so kálamitámogatás. De a bezegnémetek többiztosítós modellje már jóval olcsóbb és hasonlóan jól működik. Ahogy a gazdaságban, úgy az egészségügyben is egészséges a verseny. Kipróbáltuk a verseny nélküli társadalmi rendszert, de nem működött.

Viszlát és kösz a halakat 2018.10.15. 08:17:02

@Hórukk: Szóval az árak magasak. Akkor ezt meg is beszéltük.

Egyébként ha annyira fasza a nyugati modell akkor miért járnak haza a kint dolgozók ha egy náthánál komolyabb bajt kell kezelni?

g0826 2018.10.20. 20:18:14

" kormány azt csinálja, hogy nem fizet rendes bért, ráhagyja a betegre, és mivel ő a fő bűnös a hálapénz területén, ezért szemet huny fölötte. ezért "jók" a költségvetés számai, mert nem fizetik ki azokat a pénzeket, amikre szükség lenne."
Igy van. A dokik 85 % nem kap egy fillért sem.
Magyarországon divat a hálapénzt behazudni ill. felszorozni. Ha leírt hálapénzeknek csak a 10-e igaz lenne nem lenne orvos hiány...de mikor egy ács 1 hét alat zsebrevágja egy főorvos negyedéves fizetését, mikor egy szaki csak a kiszállásért elkér 5000 Ft-ot maj 5 perc munkáért másik 5-10000-et, számlanélkül... Szóval igen a betegek rontják le, nem állnak ki az eü. dolgozókért, aztán csodálkoznak, hogy alig van nővér és orvos.
süti beállítások módosítása